Az ember mérlegel...A kis serpenyőkbe, a jobb oldaliba a mellette szóló, a bal oldaliba az ellene szóló érvek halmazát pakolgatja. Minden egyes nap, minden benyomását, élményét, olvasott és hallott hírét lefordítja, és beteszi a megfelelő rekeszbe. Aztán, ha véleményt kell formálni valamiről előhúzza a mérleget és mérlegel. Na én is ezt teszem...

Lássuk a cigányokkal kapcsolatos mérleget:

Az egyik oldal, mondjuk a jó, - sajnos már most érzem, hogy ez a rövidebb, kevesebb, könnyebb - vizsgálom a rekeszemet, hogy hogy is van ez. A jogvédő, neoliberális bagázs miket is szokott ide sorolni?

Ja igen a cigányzene, ami Bartók Béla szerint, mind egytől egyig magyar népzene, de ezzel ne is törődjönk, nagyon jól értenek a zenéléshez, szórakoztatáshoz, végtére is Zsigmond királyunk is ezért szerette őket. De csak a hazánkban élő cigányok 60%-a muzsikus, vagy romungro, akik közül nem mind zenél már. Gondolkodjunk a többi pozitívumon...sportolni (küzdősportok, foci, és még ki tudja mi) is jól tudnak, egyszer az egyik ex-kickbox világbajnokunk azt mondta nekem (cigány volt), hogy ahonnan ő jött (Sajó part, Melinda utca) csak a sporttal vagy a bűnözéssel lehetett kikerülni (tegyük hozzá, ő nem csak sportolt, máig is Spanyolországban bujkál a magyar rendőrség elől). Zene, sport, mi is van még?

Van még egy kb 20%-nyi cigány, akik az oláh cigányok, ők a kereskedéshez értenek, nézzük csak meg a rendszerváltás utáni Zsarnai piacot, illetve szerintem az összes országos ruhapiacot, ahol többé kevésbé cigányok árultak, főként Romániából hozott portékáikat. Na az oláh cigányokat tartják a szakértők a leginkább hagyományőrző csoportnak a cigányok között, ők még beszélik a nyelvüket, tartják szokásaikat (már-amennyire). Ezt is lehet tisztelni, pozitívumként értékelni (részletesebben, majd egy másik blogomban a szokásvilágukról).

Nos és van a következő 20 %, a beások, akik leginkább a kézművességhez értenek...de hol van az már. Nem sok kosárkészítőt látni, hogy portékájukat árulnák az út szélén...

Azt hiszem meg is volnánk a pozitív dolgokkal, hiszen azt ami a többségi társadalomban szokványos, természetes, mint például a gyerek iskolába jár és esetlegesen továbbtanul, ne hozzuk már pozitív példaként, ugyanis ez a természetes! Sokszor hallom, hogy vannak tanult, becsületes és rendes, dolgozó romák is,  na de kérem essünk hasra előttük???

Akkor jöhetnek a negatívumok: kezdeném a legelején, ott, hogy talán akikről most fogok beszélni, nem mind a cigány etnikumhoz tartoznak, rossz szóval élve elcigányosodott egy társadalmi réteg, a mélyszegények rétege, akik közül  - egyes tanulmányok szerint a 700 ezer ember - csupán 300 ezer roma származású. Ez meglehetősen bonyolult szociológiailag is vitatott kérdés, hogy kit is nevezhetünk romának, de ezt sem most taglalnám, hanem később....

Tehát a kosz és az igénytelenség, az ebből fakadó betegségek, a kulturálatlanság, a tanulatlanság, a bűnözés, mind-mind rájuk jellemző (mélyszegényekre) NEGATÍV TULAJDONÁG. Sorolhatnám itt most a végtelenségig az általuk elkövetett bűnöket, de akkor meglehetősen demagógnak bizonyulnék (egyesek szerint). Csak a legutolsókat:

Olaszliszka - Szögi Lajost meglincselték a cigányok.
Makó - 18 éves magyar lányt megerőszakolt, kirabolt és felgyújtott egy cigány.
Boldogkőváralja - 4 cigány kirabolta és megölte a helyi lelkészt.
Kecskemét - 3 cigány vert agyon egy 16 éves magyar fiút.
Tiszacsege - tucatnyi cigány vert agyon botokkal egy magyar fiatalembert.
Tiszacsege - 2 cigány vert agyon egy 98 éves öregembert.
Piricse - 3 cigány kirabolta és megölte a helyi kocsmárost.
Tápióbicske - 3 cigány halálra kínzott egy 54 éves nőt.
Hangony - 3 cigány vert agyon egy 86 éves férfit.
Kunbaja - 2 cigány megfojtott egy idős embert.
Öcsöd - cigányok vertek agyon egy 78 éves férfit.
Miskolc - 3 cigány vert agyon egy 58 éves férfit.
Bácsalmás - 2 cigány rugdosott halálra egy 44 éves férfit.
Baks - 99 éves nénit ölt meg egy cigány.
Ózd - 90 éves öregembert ölt meg egy cigány.

Kiskunhalas - fegyveres cigányok tömegverekedése.
Kiskunlacháza - megerőszakoltak és megöltek egy kislányt.                                       

Veszprém - Marian Cozma halála. és még sorolhatnánk...sok-sok eset kimaradt, mert nem fért volna az oldalra, és akkor most nem voltam demagóg :), összegezném:

A többségi társadalomnak abból van elege, hogy ezeket a beilleszkedni nem tudó és nem akaró embereket próbálja a politikai vezetés sok-sok milliárddal integrálni, pozitív diszkriminációval mélyíteni a szakadákot közöttük és köztünk. Erre nem ez a megoldás!

A mérleg oldalát kellene visszabillenteni...

Szerző: szemiagi  2009.03.08. 07:29 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://feketekave.blog.hu/api/trackback/id/tr98988656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isipapó 2009.03.11. 07:48:25

nem kötekedés,de:
demagóg és populista dolog efféle listákat összedrótozni,meg őszintén szólva kicsit uncsi is(biztos te is kapsz hetente 10-20 ilyet).Persze lehet jókat szörnyűlködni meg felháborodni a jó meleg szobában,már akinek igénye van rá.szerintem 15 perc alatt simán tudnál írni egy magyar bűnözők által elkövetett haramiaságokból álló listát akkorát hogy kilóg a monitor alján. De nem is ez a fő probléma,máshol van az eb elhantolva.A megtorlás teljes hiánya. mindenki tolja az okosat ugye,így meg úgy kell elbánni a romákkal,de az miért nem keltett ilyesfajta közfelháborodást mikor a két hülyegyerek módszeresen kivégezte az osztálytársát,vagy sorolhatnánk az efféle eseteket.konklúzió:a kormányzat álláspontja szerint a bűnözés nem fajspecifikus,a közvélekedés szerint pedig a romák eltünésével megszünne a bűnözés. Patthelyzet.a legijesztőbb: a legprimitívebb életformákban is jelen van egyfajta ösztönös,sarokbaszorítás esetén előtörő önvédelmi reflex.A magyar magyar társadalomból viszont ez teljes egészében kiveszett.Talán tudunk még beljebb húzódni a sarokba.

isipapó 2009.03.11. 07:49:57

szal nem bántani akarlak,kislányom csak tudod az építő szándék...:)

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.12. 08:50:51

Biztos sok mindent lehet még bal és jobb oldalra is írni. A múltkor voltam az Arany10-ben roma fiatalok jazzestjén. Frenetikus volt. Az élete során, elején mindenkinek kialakul, ill. megtalálja, hogy milyen módon tud valamit hozzátenni a társadalom értékeihez. Cigányoknak is meg kellene találni. Ez lehet a zene, a sport, de még pár ilyen dolgot kellene találniuk, mert tömegek ezt nem csinálhatják. Minden embernek ki kell találnia magát, mert egyébként csak teher. A terhet meg csak egy darabig viseljük.
Egyébként szerintem a visszásságokat addig kell ostorozni, amíg az illetékesek ingerküszöbéig nem ér. Vagyis ne fogjuk be a szánkat.
süti beállítások módosítása